Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Enotnost za vsakdanjo rabo

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 05. 01. 2019 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2019 / 14:29

Enotnost za vsakdanjo rabo

Dve državljanski drži lahko oblastniki, ki imajo moč, da v medijih in šolah interpretirajo družbeno dogajanje, zlorabljajo.

Dve državljanski drži lahko oblastniki, ki imajo moč, da v medijih in šolah interpretirajo družbeno dogajanje, zlorabljajo, kot jim v danem trenutku ustreza: uporništvo in enotnost. Obe drži sta zajeti v vsebini državnih praznikov: dnevu upora proti okupatorju ter dnevu samostojnosti in enotnosti.

Da je uporništvo primerna fasada za prekritje zločinov komunistične revolucije, je bilo že ob nastanku neodvisne Slovenije jasno tudi najbolj naivnim. Sem pa močno radoveden, kakšno družbeno ali politično korist si je obetala parlamentarna večina, ki je leta 2005 odločila, naj 26. decembra poleg samostojnosti praznujemo tudi enotnost.

Da se je 88,5 % volivcev (pri več kot 90-odstotni udeležbi) izreklo za Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo, kaže na izjemno visoko izkazano stopnjo enotnosti glede neodvisnosti. A ko gre za interpretacijo te enotnosti, se enotnost neha. Mnogi pripadniki nekdanjega režima so bili ogorčeni nad znamenitim Pučnikovim povze...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh