Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanstvo in demokracija

Ivan Štuhec
Za vas piše:
Ivan Štuhec
Objava: 20. 04. 2019 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2019 / 08:56

Krščanstvo in demokracija

Robert Schuman je v svoji knjigi Za Evropo (v slovenščini je izšla leta 2003) v tretjem poglavju razmišljal o vlogi krščanstva in demokracije.

Robert Schuman je v svoji knjigi Za Evropo (v slovenščini je izšla leta 2003) v tretjem poglavju razmišljal o vlogi krščanstva in demokracije. Zanj je najboljša in najbolj preprosta opredelitev demokracije, če je »demokratična država v službi naroda in deluje v soglasju z njim«. Ta opredelitev pa ne določa konkretnega načina in oblike vladanja, zato je demokracija lahko uresničena tako v ustavni monarhiji kot v republiki.

Velika Britanija je ustavna monarhija, pa ni nič manj demokratična kot Francija, ki je republika. Slovenska država je ustavno utemeljena kot republika in je seveda veliko bližja francoskemu modelu kot kateremu koli drugemu. Od tod tudi pri nas zagrizen laicizem, ki ga pozna v Evropi samo in najbolj Francija. Francoska oblika vladanja je kljub republiki zelo centralistična in zaradi svoje laičnosti nič bolj blizu državljanom kot angleški monarhični model.

Republikanske oblike vladanja imajo določeno težavo, ki je monarhija nima. V monarhij...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh