Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vstanite! V suženjstvo zakleti!

Za vas piše:
Gregor Čušin
Objava: 20. 04. 2019 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2019 / 08:12

Vstanite! V suženjstvo zakleti!

Režiser, pisatelj in dramatik Žarko Petan, ki sem ga kot stanovskega kolega imel čast spoznati, je bil hudomušen tip, njegov humor pa zaradi grenkih življenjskih izkušenj dostikrat obešenjaški.

Režiser, pisatelj in dramatik Žarko Petan, ki sem ga kot stanovskega kolega imel čast spoznati, je bil hudomušen tip, njegov humor pa zaradi grenkih življenjskih izkušenj dostikrat obešenjaški. Pisal je tudi aforizme in si z njimi, sploh v nekdanji državi, dajal duška.

Mene je, prav tako še v nekdanji državi, najbolj nasmejal njegov zapis: »Tudi Internacionala se lahko poje na velikonočni napev!«

In kar je najbolj hecno: drži! Vzemite melodijo znamenite velikonočne »Skalovje groba« in ji podtaknite besedilo delavske himne, ali pa nasprotno: vzemite velikonočno himno in si jo zapojte po revolucionarnih notah … in se izide! Kar poskusite!

No, tedanji oblasti se zadeva ni zdela smešna in Žarko je menda moral v zapor. Ali so mu z zaporom samo zagrozili? Ne vem. Niti ni več toliko važno, kajti gospod Petan je že pokojen, prav tako pa tudi nekdanja država.

Praktično ne mine velika noč, da se ne bi spomnil na omenjeni aforizem; če ne prej, pa ko na nedel...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh