Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik, župnijski upravitelj …?

Za vas piše:
Franc Šuštar
Objava: 10. 08. 2019 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2019 / 10:44

Župnik, župnijski upravitelj …?

Kakšna je razlika med župnijskim upraviteljem in župnikom? Vem, da so vsi redovniki le župnijski upravitelji, čeprav jih ljudje imenujejo »župniki«.

Kakšna je razlika med župnijskim upraviteljem in župnikom? Vem, da so vsi redovniki le župnijski upravitelji, čeprav jih ljudje imenujejo »župniki«. Ali je mogoče duhovnika nazivati, kakor ga ljudje kličejo: »g. župnijski upravitelj« ali le, na primer g. Rafko, ali pa je to naslavljanje prepuščeno dobri volji vernikov? 

S. JOŽEFA OGULIN

Spoštovana sestra Jožefa!

V teh dneh z zanimanjem pregledujemo premestitve duhovnikov po župnijah v vseh naših škofijah. S tem so povezana imenovanja novih župnikov, župnijskih upraviteljev ali pa župnikov, ki so soupravitelji sosednjih župnij. Verjamem, da marsikoga zanima, kakšna je razlika med posameznimi poimenovanji in posledično tudi s poslanstvom duhovnikov, ki imajo različna poimenovanja.

Poimenovanja in poslanstva duhovnikov, ki so poslani na župnije, so napisana v skladu z določili Zakonika cerkvenega prava, posebej v kanonih od 515 do 552. Na kratko želim predstaviti razlike,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh