Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Demografski utrinki

Objava: 26. 01. 2019 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2019 / 14:12

Demografski utrinki

Med letošnjim tradicionalnim novoletnim srečanjem v Tinjah je nekdo povedal, da je Koroška v enem letu izgubila okrog 1000 prebivalcev.

Jože Kurinčič 

Med letošnjim tradicionalnim novoletnim srečanjem v Tinjah, ki je bilo ubrano na temo Duh ne pozna meja, je nekdo med razpravo povedal, da je Koroška v enem letu izgubila okrog 1000 prebivalcev. Torej ne le Duh, ampak tudi biološki upad ne pozna meja, saj tako rekoč vsa Evropa beleži demografsko zimo.

Na poti domov v Podjuni obiščemo prijatelja duhovnika. Prijazen nasmeh ob sprejemu pod stoletno lipo pred mogočnim starodavnim župniščem. V notranjosti pod oboki predmeti in podobe pripovedujejo o izredni duhovni kulturi gospodarja hiše. Na mizi knjižne novitete v slovenščini in nemščini. Polnost življenja in Duha. Skozi majhna okna vidimo na vrtu dva otroka. Župnik pojasni: »Imam prevelik farovž, in sem zaprosil, da mi dajo v hišo kako begunsko družino, po možnosti krščansko. Pa so mi dali muslimane. Vam jih predstavim.« In jih pokliče. Oče, mama in dva otroka povejo svoja imena, po slovensko pozdravijo in odidejo. »Gospa mi kuha, jaz pa jih uči...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh