Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetnost je bila vedno prostorje sakralnega

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 26. 10. 2019 / 22:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2019 / 12:57
Umetnost je bila vedno prostorje sakralnega

Umetnost je bila vedno prostorje sakralnega

Danilo Rošker, direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki v letošnji sezoni praznuje 100-letnico delovanja, o poslanstvu gledališča, opere in baleta.


Danilo Rošker, direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki v letošnji sezoni praznuje 100-letnico delovanja, o poslanstvu gledališča, opere in baleta, o odzivnosti mariborskega občinstva in pomenu Borštnikovega srečanja.

septembra 1919 je na odru Narodnega doma prvič zazvenela slovenska beseda, uprizorili so Jurčičevo dramo Tugomer v režiji takratnega ravnatelja gledališča Hinka Nučiča. Gledališče je bilo v Mariboru sicer dejavno že od leta 1852, ko je bila zgrajena današnja gledališka zgradba, a je bilo v celoti nemško. Že ob koncu prve sezone, maja 1920, so imeli v gledališču prvo glasbeno premiero, kar štejejo za rojstvo Opere, prva baletna premiera, enodejanka Možiček I. Ipavca, pa je bila izvedena aprila 1926. Danes velja SNG Maribor za največjo kulturno-umetniško institucijo v državi, združuje dramo, opero in balet. Zaposlenih ima okrog 320 ljud...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh