Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakladi vatikanske numizmatike

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 07. 12. 2019 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2019 / 12:40
Zakladi vatikanske numizmatike

Zakladi vatikanske numizmatike

V začetku letošnjega leta je minilo 90 let od podpisa lateranske pogodbe, s katero je Sveti sedež priznal italijansko državo, ta pa je priznala suverenost Vatikana pod papeško oblastjo.


V začetku letošnjega leta je minilo 90 let od podpisa lateranske pogodbe, s katero je Sveti sedež priznal italijansko državo, ta pa je priznala suverenost Vatikana pod papeško oblastjo. Vatikanska država že od ustanovitve izdaja znamke in kovance, ki so zaradi dodelane oblike, izbrane tematike in nizke naklade zelo priljubljeni med zbiralci. Prav te dni prihaja iz kovnice zadnji letošnji kovanec, zlatnik s podobo nadangela Mihaela.

Vatikan, ki je s površino 0,44 kvadratnega kilometra najmanjša država na svetu, je leta 1929 kot denarno enoto uvedel vatikansko liro. Ta je bila vezana na italijansko soimenjakinjo in je veljala kot plačilno sredstvo tudi v Italiji. Italijanski bankovci in kovanci pa so bili zakonito plačilno sredstvo tudi v Vatikanu. Čeprav Vatikan ni član Evropske unije, se je leta 2002 pridružil državam, ki so uvedle evro. V skladu s sporazumom la...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh