Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uspešna tujka

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 02. 02. 2019 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2019 / 14:58
Uspešna tujka

Uspešna tujka

V zadnjem času opažamo vedno več tujerodnih rastlinskih in živalskih vrst, ki so si naše kraje izbrale za svojo novo domovino.


V zadnjem času opažamo vedno več tujerodnih rastlinskih in živalskih vrst, ki so si naše kraje izbrale za svojo novo domovino. Iz živalskega sveta so že zaradi svoje velikosti najbolj opazni vretenčarji. Že v glavnem mestu lahko kar z mostov, ki se bočijo nad Ljubljanico, opazujemo nutrije, ki so jih kot »krznaše« zanesli k nam iz Južne Amerike. Tudi na vodo vezana pižmovka je že zdavnaj postala del našega živalstva, a videli jo bomo redko, ker živi zelo skrito in pritajeno. Opazili pa bomo njeno delo na bregovih rek, ki jih s kopanjem rovov načenjajo, da se ti ponekod podirajo v struge rek.

Poznamo tudi prišleke, ki so majhni in neopazni, kar pa ne pomeni, da so majhni tudi njihovi vplivi na okolje. Ena takšnih je na primer pušpanova vešča, ki je prišla k nam s transporti pušpanovih rastlin iz Azije. Marsikatera pušpanova živa meja je zaradi nje izginila z naših...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh