Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kruh in vino z oltarja

Marjan Turnšek
Za vas piše:
Marjan Turnšek
Objava: 04. 01. 2020 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2020 / 14:48

Kruh in vino z oltarja

V veliko slovenskih cerkva se pri maši zgodi čudna reč. Pri darovanju na oltar prinesejo kruh in vino, duhovnik to spremeni v Kristusovo telo in kri.

V veliko slovenskih cerkva se pri maši zgodi čudna reč. Pri darovanju na oltar prinesejo kruh in vino, duhovnik to spremeni v Kristusovo telo in kri. Pred obhajilom duhovnik spremenjena kruh in vino zaužije, za obhajanje vernikov pa odhiti v tabernakelj po ciborij, v katerem so že posvečene hostije. Verjetno je liturgično pravilno, saj verjamemo, da je v tabernaklju živi Jezus, zaupamo, da so tiste hostije bile nekoč posvečene. Pa vendar je čudno, da verniki ne dobimo »kruha« z oltarja, tistega kruha, ki ga skupaj s svojim delom in skrbmi tisti dan mi prinesemo na oltar. Kakšno je vaše menje?
TEREZIJA

Vaš bogoslužni občutek je pravilen tudi po mnenju učiteljev Cerkve. Res verujemo, da Kristus uporabi duhovnikove besede in geste, da s svojo Božjo močjo postane navzoč pod podobo kruha in vina kot učlovečeni Bog. V splošni ureditvi Rimskega misala, ki je na začetku te »velike knjige«, ki jo ima duhovnik na oltarju, piše v točki 85: »Zelo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh