Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poskrbite zase!

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 14. 03. 2020 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2020 / 09:30

Poskrbite zase!

Najbolj prodajana knjiga letošnjega januarja je bil priročnik z naslovom Kako izgoreti ... in vzeti življenje v svoje roke Prekmurca Aljoše Bagole.

Najbolj prodajana knjiga letošnjega januarja je bil priročnik z naslovom Kako izgoreti ... in vzeti življenje v svoje roke Prekmurca Aljoše Bagole. Po podatkih NIJZ je bilo v letu 2018 885 bolniških dopustov zaradi izgorelosti, od katerih se je izgorelost pojavila v dveh tretjinah pri ženskah, tretjina izgorelih pa je bila moških. Leta 2007 smo imeli le 38 bolniških zaradi izgorelosti. Je torej moderno izgoreti?

Niti ne. Najbrž ste tudi kdaj v preteklosti slišali, da je kdo doživel »živčni zlom« ali se je komu »zmešalo«. Znanstveniki se z izgorelostjo ukvarjajo šele nekaj desetletij, imenovali so jo stres. Šele lani maja je Svetovna zdravstvena organizacija izgorelost (burnout) sprejela kot resno diagnozo, ki je povezana s kroničnim stresom na delovnem mestu. Na seznamu simptomov so občutki izčrpanosti, negativni občutki glede lastne službe in zmanjšana storilnost na delovnem mestu. Znanstveniki raziskujejo tudi izgorelost staršev, najpogosteje tistih z resno bolnimi otroki...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh