Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prilagodljiva tujka

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 11. 01. 2020 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2020 / 13:41
Prilagodljiva tujka

Prilagodljiva tujka

Njena prvotna domovina je Severna Amerika. Kot večina tujerodnih vrst, ki v naše kraje niso prišle po svoji volji, temveč po naši, je tudi ona uspešna, včasih celo bolj kot v krajih, od koder prihaja.


Njena prvotna domovina je Severna Amerika. Kot večina tujerodnih vrst, ki v naše kraje niso prišle po svoji volji, temveč po naši, je tudi ona uspešna, včasih celo bolj kot v krajih, od koder prihaja. Leta 1905 so na Češkem v okolje izpustili štiri pare, ki so pomenili zametek nove populacije. Že 10 let kasneje je vrsta dosegla Bavarski gozd, nekaj let kasneje Madžarsko in leta 1955 Švedsko. Njena nova domovina se danes razteza od skoraj cele Evrope do Kitajske, kar pomeni, da je dosti večja od prvotne.

Pižmovka (Ondatra zibethicum) je glodavec, ki močno spominja na podgano. Za razliko od nje je večja, saj lahko preseže težo 1,5 kilograma, njen dolg rep pa je rahlo bočno sploščen zaradi prilagoditve plavanju. Sploščeni rep ji služi kot veslo, saj je pižmovka odlično prilagojena življenju v vodi. Ima plavalno kožo med prsti zadnjega para nog; da ji ne vdre voda v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh