Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duše v vicah

Marjan Turnšek
Za vas piše:
Marjan Turnšek
Objava: 13. 06. 2020 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2020 / 06:20

Duše v vicah

Pri molitvi rožnega venca slišimo na koncu: ... ki se usmili vernih duš v vicah. Doma smo v otroštvu molili: ki se usmili duš v vicah, kar se mi zdi logično.

Pri molitvi rožnega venca slišimo na koncu: ... ki se usmili vernih duš v vicah. Doma smo v otroštvu molili: ki se usmili duš v vicah, kar se mi zdi logično. Duše v vicah potrebujejo našo pomoč, da bi se pa delile na verne in neverne, mi pa ni logično. Podobna nenavadna logika je v molitvah za rajne: in večna luč naj jim sveti in naj počivajo v miru, kar me spominja na predkrščanska verovanja, da so umrli v nekem tako rekoč mrtvem, negibnem svetu teme, zato jim želimo luči in miru (da jih ne bi preganjali zli duhovi). To pa nikakor ne gre skupaj z rajem: »... še danes boš z menoj v raju«. Skratka, ostajam brez odgovora oziroma zanašam se na Jezusove besede – o nebesih in peklu, kjer je tudi vse prej kot statično! Prosim za vaše mnenje. Hvala.

Ivanka


Strogo vsebinsko gledano ima bralka Družine ga. Ivanka prav. V vicah so lahko samo verne duše oziroma verni umrli ljudje. A določene besedne zveze imajo v jeziku oziroma neki kulturi lahko tudi še dr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh