Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Točka poenotenja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 06. 2020 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2020 / 06:29
Točka poenotenja

Točka poenotenja

Dolgo je tega, kar je blaženi Slomšek zapisal, da je »domovina naša ljuba mati«, da smo si »dolžni pomagati k sreči domovine in vsakega prebivalca«.

Dolgo je tega, kar je blaženi Slomšek zapisal, da je »domovina naša ljuba mati«, da smo si »dolžni pomagati k sreči domovine in vsakega prebivalca«. Zgled Slomška, ki ga lahko mirno izpostavimo kot vzor domoljubja, nas uči, kaj v praksi pomeni ljubezen do domovine. Branko Cestnik je zapisal, da »domoljubje v Slomškovem primeru ni pomenilo biti v spopadu s tujim, torej biti 'proti' nemškemu, temveč biti 'za' slovensko. Slomšek je bil velik domoljub, a z idejo naroda ni bil obseden. Domoljubje da, nacionalizem ne – to je prava formula.« Formula, ki je veljala pred 150 leti in velja še danes.

Zlat podvig slovenskih košarkarjev je pred tremi leti združil in poenotil Slovence doma in po svetu. Vihrale so zastave, prepevale so se slovenske pesmi, polnili trgi in ulice. Zdravo domoljubje je tedaj podž(i)galo ponos na našo domovino, jezik, slovenstvo; v kipenju pravih domoljubnih čustev prostora za poniževanje drugih (športno poraženih) držav ni bilo.

Domoljubje ne razliku...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh