Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nasilje je stranpot, zlo, propad

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 12. 12. 2020 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2020 / 07:11

Nasilje je stranpot, zlo, propad

Belgijski učenjak Julien Ries (1920–2013), ki ga štejemo za enega največjih strokovnjakov našega časa za zgodovino religij in versko simboliko, v svojih delih podaja za povprečnega bralca včasih kar osupljive podatke o starodavnih religijah.

Belgijski učenjak Julien Ries (1920–2013), ki ga štejemo za enega največjih strokovnjakov našega časa za zgodovino religij in versko simboliko, v svojih delih podaja za povprečnega bralca včasih kar osupljive podatke o starodavnih religijah. Ko v knjigi Sveto v verski zgodovini človeštva opisuje vlogo velikega flamina (vrsta duhovnika) pri nastajanju rimske države, se pravi okrog l. 700 pr. Kr., med drugim zvemo, da veliki flamin ni smel videti rimskih vojakov, ki so šli na bojni pohod. Zakaj? Ker so predstavljali nasilje. Uporaba nasilja zoper sosede je bila namreč že pri prvih Rimljanih razumljena kot neuspeh pogovora, pogajanj; še več, uporaba vojske je bila razumljena kot nekakšen državno-verski zdrs (v antiki država in religija nista bili ločeni); kot nekaj, kar sicer aktivira boga vojne, ni pa po volji najvišjih bogov.

Rimska država je v svojih treh oblikah (kraljestvo, republika, cesarstvo) na Zahodu trajala dobrih 1200 let. Ker je bila nasilna? Ne. Pač pa ker je zna...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh