Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odmevi

Objava: 15. 02. 2020 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2020 / 10:24

Odmevi

Slavnostni govornik pesnik in dramatik Ervin Fritz je na letošnjih Dražgošah dejal, da je partizanski boj »zgled človečnosti in navdih (...) za narodni obstanek in človeka vredno življenje«.
Kajuh, Balantič in Auschwitz v Dražgošah

Slavnostni govornik pesnik in dramatik Ervin Fritz je na letošnjih Dražgošah dejal, da je partizanski boj »zgled človečnosti in navdih (...) za narodni obstanek in človeka vredno življenje«. Kritičen je do »popravljavcev zgodovine, ki zamolčujejo to našo čudovito dediščino«. Brez zavedanja zgodovinske nujnosti in odgovornosti v hvaljenju socializma tako sam postane popravljavec zgodovine, saj preskoči ustavno pravno ugotovljeno sistemsko kršenje človekovih pravic v YU /SLO vse do prvih demokratičnih volitev.
Malo berem poezijo, a sem zaradi primerjave Kajuha in Balantiča, »ki žal ni bil v isti brigadi«, pobrskal po spletu in knjigah.

Pri Kajuhu na prvem mestu izbranih del najdem širšemu krogu manj znano pesem Slutnja, v kateri je (za)slutil grozo vojne in poraz človeških vrednot na obeh straneh »bojne črte«: Ni res, ne morem verjeti / (...) / da bomo pobijali vse, razrušili vse, (...) / O, ne ... o, ne ... Kako sram...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh