Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Česa nas je (upajmo) naučil lažni Tom Cruise

Za vas piše:
Jerca Polc
Objava: 20. 03. 2021 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2021 / 12:46

Česa nas je (upajmo) naučil lažni Tom Cruise

V zadnjih dneh se je na spletni platformi TikTok, posebej priljubljeni med mladimi uporabniki, pojavil profil igralca Toma Cruisa. Povsem realističen.

V zadnjih dneh se je na spletni platformi TikTok, posebej priljubljeni med mladimi uporabniki, pojavil profil igralca Toma Cruisa. Povsem realističen. A v resnici ni šlo zanj, ampak za tehnologijo Deepfake, s katero je mogoče obraz osebe poustvariti na posnetku druge osebe, in to tako natančno, da je skoraj nemogoče prepoznati razliko.

Ob takih in podobnih zgodbah me, čeprav smo obkroženi z njimi, še vedno spreletava srh – priznam. Umetna inteligenca je povsod okoli nas in z njo dosegamo izjemne stvari. Hkrati pa tehnologije, kot je Deepfake, spominjajo na vsebine iz distopičnih romanov. Če lahko na spletu naletimo na povsem realistične profile ljudi, ki se izkažejo za laž – laž, ki pravzaprav ne služi nobenemu namenu, a obstaja –, kaj vse je še mogoče? Pomislimo samo na tehnologijo prepoznave obrazov, s katero si marsikdo odklepa telefon in deluje po podobnem principu. Ne le zvezdniki, katerih obraze videvamo vsepovsod: noben posameznik ni »varen« pred takimi tehnologijami...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh