Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z vodo zaznamovano govedo

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 09. 01. 2021 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2021 / 11:07
Z vodo zaznamovano govedo

Z vodo zaznamovano govedo

Domačega vodnega bivola (Bubalus bubalis) je človek že pred okoli 5000 leti vzgojil iz divjega vodnega bivola, ki je danes kot ogrožena vrsta zastopan z le nekaj več kot 3000 živalmi.


Domačega vodnega bivola (Bubalus bubalis) je človek že pred okoli 5000 leti vzgojil iz divjega vodnega bivola, ki je danes kot ogrožena vrsta zastopan z le nekaj več kot 3000 živalmi. Živi v Indiji in južni Aziji. Od drugih predstavnikov goveda se bivoli na videz razlikujejo predvsem po značilni obliki rogov, ki so obrnjeni nazaj. Z ameriškim bizonom, s katerim ga zaradi angleškega imena buffalo nekateri zamenjujejo, bivoli niso v sorodu. Samci so nekoliko večji od samic in zrastejo v višino do 1,5 m, tehtajo pa do 550 kg.

Vodni bivol je prilagojen vodnemu okolju. Ena ključnih anatomskih prilagoditev so njegovi veliki in gibljivi parklji, zaradi česar se ta velika žival ne ugreza v blato. V Indoneziji, na indijski podcelini in jugu Kitajske je splošno razširjena domača žival. Ker se mu ne udira v blato, je odličen za oranje poplavljenih riževih polj, uporabljajo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh