Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kadar ima sreča mlade ...

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 12. 06. 2021 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 09:04
Kadar ima sreča mlade ...

Kadar ima sreča mlade ...

Zadnjič sem se razpisal o črni žolni, ki je gnezdila v gozdu v bližini nas, tokrat pa me je pozdravila še ena žolna, ki v času pisanja tega članka še vedno skrbi za mladiče v gnezdu.


Zadnjič sem se razpisal o črni žolni, ki je gnezdila v gozdu v bližini nas, tokrat pa me je pozdravila še ena žolna, ki v času pisanja tega članka še vedno skrbi za mladiče v gnezdu. Enako sem bil vesel njenega odkritja, tako kot gnezditve črne žolne, saj kljub temu da ne sodita med ogrožene vrste, pa vendarle spadata med težje odkrivne.

Zelena žolna (Picus viridis) si je za gnezdilno duplo izbrala deblo hrasta na robu gozda, pet metrov visoko. Za to duplo vem že pet let. Do sedaj so ga za gnezdenje dvakrat uporabili škorci, vsakič uspešno. Presenečen sem bil, da si je žolna izbrala staro in večkrat uporabljeno duplo, v katerem so bili zagotovo še ostanki predhodnih gnezdenj škorcev, ki jih je lahko zelo veliko. Priznam, da gnezditvenih navad zelene žolne ne poznam preveč. Tudi črna žolna si izteše duplo nekaj let poprej, preden ga uporabi za dom svojih m...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh