Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alkohol v prehrani

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 26. 10. 2022 / 09:35
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2022 / 09:36

Alkohol v prehrani

Alkohol v prehrani
K boljšemu okusu golaža lahko pripomore deciliter belega vina./PIXABAY | Vir: Pixabay
Kako alkohol v kuhinji uporabljati tako, da bo izboljšal jedi, a ne bo škodljiv?

Navadili smo se, da kakšno boljšo omako k pečenki okrepimo z brizgom vina. Tudi v italijansko rižoto gre na začetku praženja riža vsaj malo vina. Veliko odraslih se sprašuje, ali je takšna jed potem primerna za otroke in kaj se zgodi z alkoholom, ki je v vinu. Žal je veliko manj tistih, ki se sprašujejo, ali so rumove kroglice primerne za otroke.

Vino za uravnavanje okusa jedi

Vino ima v naših krajih dolgo tradicijo v kulinariki, npr. kot kisli dodatek, ki uravna okus različnih jedi. V štajerski kisli juhi za »zdravilen« in krepčilen vtis poskrbi (cenen) kis ali (žlahtnejše) vino. Kisline iz vina uravnajo sladko-slan okus jedi, ustvarijo bolj harmoničnega in le za spoznanje bolj kislega. Navadno povečane kislosti niti ne zaznamo, veliko bolj jo zaznajo naši prebavni encimi. Kislo juho zato praviloma ponudimo ob koncu gostij, ko želimo malce pospešiti prebavo (preveč zaužite) hrane. Podobno se zaradi kozarca kislega vina v golažu mesne beljakovine na površini ko...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh