Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Antični motivi in iskanje »podobe Boga«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 13. 09. 2023 / 09:28
Oznake: Dogodek, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 11:36
Antični motivi in iskanje »podobe Boga«
Antični motivi v slikarstvu Staneta Kregarja, odprtje razstave, Zavod svetega Stanislava. FOTO: Tatjana Splichal

Antični motivi in iskanje »podobe Boga«

Razstavi na območju župnije Ljubljana Šentvid: v Zavodu sv. Stanislava dela Staneta Kregarja, v Galeriji Gunclje Janeza Bernika.

Le nekaj dni zatem, ko se je v Galeriji Družina zadnji avgu-stovski dan – po dveh mesecih in zelo dobrem obisku – zaprla razstava Neznani Kregar, so nekaj del s te razstave že postavili na ogled na novi razstavi v Zavodu sv. Stanislava. V atriju, ki se imenuje po njem, so postavili na ogled umetnine, na katerih je Stane Kregar upodobil antične motive. Razstavo so postavili ob 50. obletnici slikarjeve smrti (Stane Kregar 1905–1973) in ob začetku šolskega leta 2023/24, v katerem se spominjajo 30. obletnice ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije in tudi Galerije Staneta Kregarja. Slike na razstavi so iz zbirke Kregarjevih del, ki so jih Zavodu sv. Stanislava podarili slikarjevi sorodniki, pa tudi iz zbirk zasebnikov in nadškofije Ljubljana.

Antični junaki, polni simbolike in vedno aktualni

»Antično motiviko je Kregar vključeval v vseh svojih ustvarjalnih obdobjih, kar se jasno odraža tudi v citiranju antičnih mitov v naslovih njegovih del, npr. Ojdip, Pr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh