Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baklasta lilija

Za vas piše:
Bernarda Strgar Schulz
Objava: 31. 05. 2022 / 14:48
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 21:21
Baklasta lilija
FOTO: Bernarda Strgar

Baklasta lilija

Baklasta lilija ali latinsko Kniphofia je poleti cvetoča trajnica z dolgimi suličastimi listi in z velikimi pokončnimi socvetji, kar daje rastlini svojstven videz. V slovenskem jeziku jo poznamo tudi pod imenom raketica – ime lepo opiše obliko njenih socvetij.

V naravi uspeva okoli 70 vrst, ki so razširjene v gorah in po travnikih Južne Afrike, najdemo pa jih tudi v Etiopiji in na Madagaskarju.

Najlepše uspevajo na sončnih rastiščih in v bogatih, odcednih tleh, ki pa morajo biti poleti dovolj vlažna. Zimska mokrota jim škoduje, saj ne prenašajo zastajanja vode v tleh. So šopasto rastoče rastline z rozetami travasto ozkih in žlebastih listov, ki sestavljajo močan vednozelen šop. Iz njega poženejo visoka, krepka stebla, na njihovem vrhu se poleti razvijajo velika pokončna grozdasta socvetja, ki so nameščena na koncu dolgih cvetnih stebel. V istem socvetju so lahko cvetovi dveh barv. Večinoma so toplih barv – rumeni, rdeči, oranžni, novejše sorte pa se odlikujejo po pastelnih barvah, kot so svetlo rumena, svetlo zelena, krem in bela. Cvetijo od junija do oktobra. Korenine so šopaste in dolge, zato jih težko delimo.

Razraščene in cvetoče raketice, včasih so jim rekli tudi tritome, so v vrtu prav veličastne. Cvetje je prime...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh