Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beseda o naslovnici: Slovesni vhod v Jeruzalem

Ana Pokrajac Iskra
Za vas piše:
Ana Pokrajac Iskra
Objava: 31. 01. 2024 / 18:35
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2024 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beseda o naslovnici: Slovesni vhod v Jeruzalem
Slovesni vhod v Jeruzalem, Neznan slikar, 1609, Mestni muzej Ljubljana.

Beseda o naslovnici: Slovesni vhod v Jeruzalem

Slovesni vhod v Jeruzalem, Neznan slikar, 1609

Na sliki vidimo znan biblijski prizor Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem, ki ga opisujejo vsi štirje evangelisti. Na sliki iz ljubljanskega Mestnega muzeja so prikazane skoraj vse podrobnosti tega dogodka. Osrednja osebnost je Jezus, ki jaha na oslici, oblečen v rožnato tuniko in ogrnjen v moder plašč. Z dvignjeno desnico blagoslavlja množico, ki ga pričakuje pred mestnimi vrati Jeruzalema. Spredaj se mu priklanja skupina moških, na skrajni desni zadaj vidimo skrivnostno osvetljeno skupino žena. Večina pričakujočih drži v rokah palmove vejice, ki simbolizirajo zmago in mir. Moški v ospredju v znak spoštovanja pogrinjajo pred Kristusa po tleh svoje plašče. Za Jezusom pa stopa skupina apostolov, ki se živahno pomenkuje. V ozadju se skozi palmovo listje zarisuje podoba mesta, ki bi bila lahko Betanija, iz katere je Jezus prihajal, morda pa gre za sam Jeruzalem. Posebnost na sliki so portreti treh naročnikov te slike, eden je upodobljen v levem, druga dva v desnem spodnjem vogalu slike. Ker je na naslovnici samo izrez, si lahko celotno sliko ogledate pod tem besedilom, in pa seveda v muzeju samem.

Po restavriranju so naročnike vrnili na sliko. Ravno ta detajl nas spodbuja, da v tem prizoru najdemo prostor tudi zase, saj nas slika prav s svojo širino kar vabi, da vstopimo vanjo.

Spodaj na sredini je napis, ki je sicer nekoliko poškodovan, navaja pa naročnike in letnico nastanka dela: 1609. Najverjetneje gre za beneško delo, po svojem formatu pa ni moglo krasiti oltarja, ampak prej kak večji samostanski prostor, morda obednico ali kapiteljsko dvorano. V Mestni muzej Ljubljana je prišlo iz sosednje zgradbe, iz križevniške komende, kar potrjuje popis sekvestrirane imovine križevniškega samostana, kjer je slika vpisana kot Cvetna nedelja. Slika je bila mnogokrat preslikana, zakriti so bili tudi portreti naročnikov, saj se je verjetno poznejšim lastnikom slike zdelo neumestno, da so vključeni v svetopisemski prizor. Po restavriranju so se seveda vrnili na sliko. Ravno ta detajl pa nas spodbuja, da v tem prizoru najdemo prostor tudi zase, saj nas slika prav s svojo širino kar vabi, da vstopimo vanjo in z množico ter naročniki in prvimi »uporabniki« iz komende danes praznujemo slovesni dogodek.

 Ana Pokrajac Iskra je višja kustosinja v Mestnem muzeju Ljubljana.

Slovesni vhod v Jeruzalem, Neznan slikar, 1609, Mestni muzej Ljubljana

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh