Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog živi kralja!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 05. 2023 / 08:05
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2023 / 09:43
Bog živi kralja!
Kralj Karel III. Britain's King Charles leaves Westminster Abbey following his coronation ceremony in London, Britain May 6, 2023. FOTO: Lisi Niesner

Bog živi kralja!

V Združenem kraljestvu so v soboto, 6. maja, s slovesnim kronanjskim bogoslužjem v londonski Westminstrski opatiji po 70 letih ustoličili novega monarha. Kralj Karel III. je na prestolu nasledil svojo mater, pokojno kraljico Elizabeto II. Krono je prejel iz rok anglikanskega primasa, canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja. Karel III. je v slovesni prisegi obljubil, da bo ohranjal Anglikansko cerkev ter spoštoval protestantske zakone in izročila v Združenem kraljestvu.

Po starodavni navadi, ki sega v svetopisemske čase, so novega kralja tudi mazilili: sveto olje v ta namen so izdelali iz jeruzalemskih oljk. Maziljenje s krizmenim oljem je sicer značilno za katoliško bogoslužje, anglikanci pa so ta obred ohranili le v okviru kronanjske slovesnosti. V srednjem veku so namreč kronanje razumeli kot enega od zakramentov znotraj Cerkve, zato ima kronanjsko bogoslužje globok zakramentalni pomen.

Prvič po letu 1553 je bil v Westminstrski opatiji na kronanjski slovesnos...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh