Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brencelj, Juri s pušo in Pavliha

Za vas piše:
Damir Globočnik
Objava: 22. 11. 2023 / 08:18
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2023 / 09:07
Brencelj, Juri s pušo in Pavliha
Franc Zorec je z risbo »Slavni dan 19. novembra 1878« počastil 70. obletnico dr. Janeza Bleiweisa. Ob Bleiweisu stojijo Brencelj-Alešovec in personifikacije satiričnih podlistkov v Brenclju. Levo zgoraj sta pokojna prvaka dr. Lovro Toman in dr. Etbin Henr

Brencelj, Juri s pušo in Pavliha

Zgodovina časnikarstva: Prvi slovenski satirični listi.

Satirični listi so časnikarska podzvrst, v njih objavljeni prispevki se praviloma uvrščajo med t. i. trivialno literaturo. Vendar vloga satirične periodike v javnem in političnem življenju ni bila nepomembna. Satirični listi so namreč v besedi in podobi komentirali politične in druge dogodke, predstavljali vidne osebnosti ipd. Pogosto so izhajali celo v večjih nakladah kot časniki.

Prve slovenske satirične liste sta posredno omogočila liberalni tiskovni zakon iz leta 1862 in novela k tiskovnemu zakonu iz leta 1868, ki sta bila stroga, vendar sta dopuščala dovolj manevrskega prostora. Odpravljeni so bili koncesijski in opominjevalni sistem, administrativna ustavitev izhajanja, varščina in kolek (poseben časopisni davek) za liste, ki so izhajali več kot dvakrat na mesec. Izdajatelj je moral predložiti samo dokazila o politični, moralni in intelektualni usposobljenosti za časnikarski poklic ter navesti namen svojega lista.

Novembra 1867 je bil sprejet zakon o pravic...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh