Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev živi žensko odprtost do presežnega

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 10. 04. 2024 / 07:46
Čas branja: 13 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2024 / 09:13
Cerkev živi žensko odprtost do presežnega
Katarina Kompan Erzar. FOTO: Tatjana Splichal

Cerkev živi žensko odprtost do presežnega

Vsak izpove ljubezen na drugačen način. To je nekaj najlepšega. Ženskost vidim v tej neskončni kreativnosti in poosebljanju.

Z univerzitetno profesorico in zakonsko terapevtko dr. Katarino Lio Kompan Erzar smo se pogovarjali o ženski in konceptu ženstvenosti v sodobni družbi; o iskanju hrepenenja in pogumu odstirati najgloblje plasti človeške duše. Ko premagamo strah, se odpre življenje.

Kakšne vloge naj bi bile ženski dodeljene v sodobni družbi? Na eni strani jih je danes videti veliko več kot v preteklosti, po drugi strani pa je opaziti trend in prizadevanja ženski odvzeti primarno vlogo. Kako vidite to napetost in dogajanje?

Ta napetost se mi danes ne zdi bistveno drugačna, kot je bila včasih. Glavni problem pri razumevanju ženskosti ali pri pripisovanju vlog ženskam ali razmišljanju o ženskah je predvsem to, da jih poskušamo ukalupiti. Poskušamo od zunaj reči, kaj naj bi ženska bila in kako naj bi to bila. Poskušamo regulirati, postavljati, ugibati, oblikovati. Upala bi si trditi, da je to »moška« drža. Kako urediti nekaj, kar je tako fluidno, barvito in neulovljivo, kot je lahko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh