Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cesarski praženec

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 30. 03. 2022 / 11:34
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2022 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cesarski praženec
Mavrica
Okusen cesarski praženec ali po domače kar šmorn. FOTO: Valentina Smej Novak

Cesarski praženec

Ni je slovite dunajske kavarne, kjer ne bi imeli na jedilniku dišečega cesarskega praženca. Pri nas mu po domače pravimo kar šmorn.

Sladki obroki so edinstveni v kulinariki in so značilni za vso srednjo Evropo, izhajajo pa iz katoliške tradicije dolgega postnega obdobja. Ribe so bile v teh krajih nekoč drage in nedostopne, zato so se predniki osredotočili na hrano, ki je temeljila na mleku, jajcih, moki in se je obnesla kot nasitna glavna jed.

Med podobne močante jedi spadajo tudi štrudlji in štruklji, cmoki in palačinke.

Zdaj pa k najbolj cesarski med vsemi! Pravi dunajski praženec že s svojim cesarskim pridevnikom naznanja, da ta jed ni kar tako. Z malo spretnosti jo lahko pričaraš tudi doma.

Potrebuješ:

  • 4 jajca
  • 250 ml mleka
  • 150 g moke
  • 2 žlici sladkorja (pa še nekoliko za posip)
  • sol
  • maslo za peko
  • vaniljev sladkor
  • pest rozin (po želji)

Postopek

1. Rumenjake ločimo od beljakov.

2. Beljake stepemo s sladkorjem in ščepom soli.

3. V mleku razžvrkljamo rumenjake, dodamo vaniljev sladkor in moko. Da dobimo še rahlejši praženec, lahko dodamo še malo mineralne vode z mehurčki. Previdno dodamo beljakov sneg in ga nežno vmešamo, da masa ostane zračna.

4. V teflonsko ponev damo maslo in pristavimo pri zmerni vročini. Dolijemo pol mase in pri nizki temperaturi pečemo, da zakrkne.

Priprava cesarskega praženca je čisto preprosta. FOTO: Valentina Smej Novak

5. Dobili bomo nekakšno veliko in debelo palačinko, ki jo previdno obrnemo, nato pa s plastično ali leseno lopatko razkosamo, da se kosi zlato zapečejo.

6. Tik preden postrežemo, praženec v ponvi potresemo sladkorjem in previdno premešamo, da karamelizira in se zapeče. Ponovimo s preostalo maso.

7. Šmorn lahko postrežemo s kompotom, marmelado ali ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Članek je bil objavljen v aprilski številki revije Mavrica, 8/2022. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh