Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pisatelj, pesnik in etnolog Ivan Sivec praznuje 75 let

Objava: 16. 05. 2024 / 18:23
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2024 / 06:54
Pisatelj, pesnik in etnolog Ivan Sivec praznuje 75 let
Mag. Ivan Sivec. FOTO: Jožef Pavlič

Pisatelj, pesnik in etnolog Ivan Sivec praznuje 75 let

Ivan Sivec, najbolj plodovit (186 knjig) in eden najbolj branih slovenskih pisateljev (bralci si letno izposodijo v knjižnicah okrog 40.000 njegovih knjig), 23. maja praznuje 75. rojstni dan. 

Praznoval ga bo »delovno«, saj prav tega dne založba Družina, pri kateri je izdal veliko knjig, pripravlja predstavitev Sivčevega trojčka iz zbirke Slovenski narodni buditelji. Delavnost mu je že v krvi, saj jo je podedoval oz. pridobil pri zelo marljivem očetu Andreju in mami Mariji na srednje veliki kmetiji v Mostah pri Komendi, se je z njo izkazal kot študent, ko je na Oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral ob delu, na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo pa si je pozneje pridobil naslov magistra etnoloških znanosti. Napisal je več kot 3000 besedil za popularno glasbo, svoje knjige je predstavil v več kot 1150 slovenskih krajih. Doslej je bilo natisnjenih več kot 370.000 izvodov njegovih knjig. Skorajda nepredstavljivo, a pri Ivanu mogoče.

»Vse se je začelo doma,« se spominja Ivan. »Predvsem delovne navade, spoštovanje starejših ljudi, odnos do matere zemlje. Pa tudi splošne krščanske vrednote, ki so temelj življenja in prežive...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh