Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Delati lepo, dobro in plemenito

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 11. 2023 / 08:13
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2023 / 09:49
Delati lepo, dobro in plemenito
Kipar Marjan Drev, Črnomelj. FOTO: Jože Potrpin

Delati lepo, dobro in plemenito

Kipar Marjan Drev je po spomenikih bl. Antonu Martinu Slomšku v Mariboru, sv. Nikolaju ter sv. Cirilu in Metodu v Murski Soboti zdaj ustvaril še spomenik mučencem v Beli krajini.

Kot je povedal ob postavitvi spomenika mučencem iz Bele krajine v Črnomlju, je njegov namen obeležiti spomin na tragični čas v zgodovini našega naroda. »Namenjen je dvanajstim tragično preminulim duhovnikom iz Dolenjske in Bele krajine, Ljubljane z okolico, Savinjske doline, Gorenjske in Češke, ki so med drugo svetovno vojno delovali v Beli krajini, da njihova žrtev nikoli ne bo zbledela v pozabo.« Izhodiščno vsebinsko zamisel tvorijo lik vstalega Kristusa, napis »Boga ljubili, vernike učili, mučeništvo prestali, slavo dosegli« in podobe umorjenih duhovnikov.

Pri ustvarjanju spomenika je izhajal iz stališča likovne in duhovne obogatitve kraja po vzorih tradicionalne umetnosti. »Po svojih zmožnostih delati lepo, dobro in plemenito. Ne oziraje se na dejstvo, da je današnja družba že tako razslojena in umetnost tako diferencirana, da nekateri takšno umetnost označujejo kot kič.«

Nazaj k pojmu reda

V Črnomlju je povedal tudi, da je naloga umetnosti na spl...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh