Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Demografija se začne pri meni doma

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 09. 2023 / 07:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2023 / 10:29
Demografija se začne pri meni doma
Janez Porenta. FOTO: Vid Ponikvar / Sportida

Demografija se začne pri meni doma

Poleti sva z ženo najine štiri otroke parkrat peljala na enodnevni oddih na priljubljeno gorenjsko kopališče. In enkrat, ko smo ravno lizali sladoled, je do nas pristopil mladi bazenski reditelj in naju – odkrito začudeno in hkrati odkrito občudujoče – pobaral, ali nas je vseh šest ena družina.

Prikimala sva, češ: je s tem kaj narobe? Čestital nama je, povedal, da je nedolgo prvič postal novopečeni očka tudi sam, in naju mimogrede še presenetil z vprašanjem, kaj je (bilo) največ, čemur sva se morala zaradi (razmeroma) velike družine odpovedati. Precej normalno prespanim nočém, seveda, sva se namuznila.

Nas je res tako malo ali nas ni na spregled, da smo tako pozornosti vredne? Družine z več otroki, namreč. Če nas je malo – zakaj nas ni več? Če nas ni na spregled – česa se bojimo? Je res, kar pravi italijanska premierka, da živimo v obdobju, ko je nenehno ogroženo in napadano vse, kar opredeljuje našo identiteto – družina, vera, narod, vrednote? Mar ni absurdno, ob kar se obregne tudi madžarski predsednik vlade, da je treba dejstva, ki bi morala biti popolnoma samoumevna, da je, denimo, »mati ženska in oče moški«, zapisati tudi v ustavo, da se ne pozabi (in povozi)? Naj bomo pesimistični in črnogledi?

Skrb za demografske izzive se začne pri meni doma, v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh