Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolina reke Hudson – drugačen New York

Za vas piše:
Petra Pogorelec
Objava: 11. 07. 2023 / 11:26
Oznake: Svet in ljudje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2023 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dolina reke Hudson – drugačen New York
Svet in ljudje
Prikupna lokalna vaška trgovina prodaja osnovne potrebščine za domačine in turiste. FOTO: Petra Pogorelec

Dolina reke Hudson – drugačen New York

Oh, a v New York greš? Super! Obvezno do Kipa svobode, v šoping na Manhattnu, na koktejle v Meatpacking districtu! Ne, ne grem v City. Grem v drugačen New York. Takšen, ki ga ne pozna nihče razen domačinov, ki znajo pobegniti v ta zeleni raj.

New York, ena najbolj prepoznavnih zveznih držav ZDA, je znan po svojem živahnem utripu mest, ikoničnih znamenitostih in raznolikosti kultur. Marsikdo, verjetno večina bi na vprašanje, katero je glavno mesto te zvezne države, odgovorila, da je to kajpak New York. A to ne drži. Glavno mesto je Albany, ki leži 200 kilometrov severneje, na obrežju reke Hudson. Z nekaj več kot 100.000 prebivalci je šesto največje mesto v zvezni državi New York, a slovi po bogati kulturni zgodovini, arhitekturi in izobraževalnih ustanovah, ki privabljajo veliko študentov in raziskovalcev. 

Kot nasprotje malemu Albanyju se bohoti milijonsko mesto New York, ki mu domačini pravijo kar City. Ampak o tem velikem talilnem loncu kdaj drugič, saj sem si na tokratnem potovanju zadala cilj, da izpustim velika mesta in se poskusim pomešati med ljudi, ki živijo na podeželju, in spoznati utrip majhnih mest in vasic na vzhodu Amerike.

Na tokratnem potovanju sem si zadala cilj, da izpustim velika mesta.

Ljubeznivi, odprti ljudje

Moja prva postaja na tritedenskem pobegu iz betonske džungle je Ancram, mestece z manj kot 2000 prebivalci. Že prvi dan me preseneti izredna prijaznost domačinov, ki me nasmejani pozdravljajo na vsakem vogalu. Pri naročanju kosila mi cestni delavci galantno dajo prednost in medtem ko čakamo na hrano, na hitro izmenjamo nekaj besed. 

Ancram, kjer se je čas ustavil in ni gospodar domačinov, je tudi moja izhodiščna točka za kasnejše raziskovanje okoliških krajev. Nahaja se sredi prelepe pokrajine, ki je znana po gozdovih, rečnih dolinah in hribih. V Ancramu lahko uživate v številnih aktivnostih na prostem, kot so pohodništvo, kolesarjenje, ribolov in lov. Poleg tega so v vasi številne zanimive stare kmečke stavbe, cerkve in muzeji. Lokalna trgovina je odprta samo v dopoldanskem času in domačinom nudi pravzaprav vse, kar potrebujejo. Odlični zajtrki, topla kosila, nekaj malega mlečnih izdelkov, svež kruh, domače juhe, prigrizki ‒ in to je to.

Lesene hišice z zanimivo arhitekturo nudijo dom lokalnim prebivalcem. FOTO: Petra Pogorelec

Če velja Ancram za »mikromestece« oziroma kar vas, je Kingston njegova protiutež. Zadnja leta pridobiva na prepoznavnosti tudi zaradi ukrepov lokalnih oblasti, ki želijo mesto približati turistom, zato vlagajo ogromna sredstva v promocijo in razvoj lokalnih obrti. 

Na poti do Kingstona me očarajo številne posesti, ogromne farme, pokošeni travniki, živali na paši, zato ni težko pozabiti, da sem samo dve uri stran od milijonskega Cityja

V okolico Kingstona se je zadnje leto naselilo veliko umetnikov filmske industrije, ki so tu našli filmske kulise v naravi, prenovljene skednje in pisane ulice malih krajev. Ko boste naslednjič na komercialnih programih gledali božične filme, kjer se ljubezenske zgodbe odvijajo na idiličnih družinskih farmah, se spomnite, da so te verjetno ugledale luč filmskega platna ravno tukaj.

V okolico Kingstona se je zadnje leto naselilo veliko umetnikov filmske industrije.

Majhna glavna ulica Kingstona ima nekaj trgovin lokalnih umetnikov, barčkov in majhnih restavracij, kjer domačini prijazno kramljajo, te vneto pozdravljajo in prikimavajo. Tu se zlahka zapleteš v prijetne, iskrene klepete in hitro povežeš z ljudmi, ki so izredno odprti in radovedni.

Sprehodim se ob obrežju reke Hudson, ki je nekdaj predstavljala vir življenja za domačine, danes pa se tukaj nahaja veslaški klub, ob vikendih pa potekajo sejmi lokalnih umetnikov. Z družbo se usedemo za majceno mizo v majhnem lokalu ob cesti, ki se vije vzporedno z reko. Takoj nas ogovori prvi domačin, zraven doda nekaj stavkov drugi in kar naenkrat smo sredi živahne debate. Utrip mesta se kaže v sproščeni atmosferi, ko ljudje po službi prihajajo na plano in mesto oživi kot mravljišče. Lokalčki so polni, počasi se nad mesto spušča večer. 

Utrip mesta se kaže v sproščeni atmosferi, ko ljudje po službi prihajajo na plano in mesto oživi kot mravljišče.

Ob odhodu se ustavim še v očarljivi trgovinici, ki ponuja izdelke lokalnih umetnikov in izdelovalcev nakita. Njena lastnica je izučena oblikovalka nakita. Pokaže mi svoje izdelke in me spusti do delovnega pulta, kjer pod njenimi spretnimi prsti nastaja čudovit nakit z dragimi in poldragimi kamni. Mesto spodbuja razvoj lokalnih umetnikov in pove mi, da jo pod sponzorstvom občine poleti čaka potovanje v Evropo, kjer bo nabirala nove ideje in navdih za oblikovanje nakita.


Prebrali ste del članka, ki je bil objavljen v reviji Svet in ljudje 4/2023. Revijo lahko kupite tukaj. Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Svet in ljudje
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh