Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinsko kosilo - Cmoki in zelenjavna juha

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 06. 09. 2023 / 17:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2023 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinsko kosilo - Cmoki in zelenjavna juha

Družinsko kosilo - Cmoki in zelenjavna juha

Cmoki iz krompirjevega testa s sladkimi nadevom in preprosta zelenjavna juha.

Kosilo »spet v šolo«

Cmoki iz krompirjevega testa s sladkimi nadevom so posebnost srednjeevropske kuhinje in preprosta domača jed, ki se je radi lotijo tudi otroci. Svaljkanje cmokov je prijetno delo, sploh za vse, ki radi oblikujejo z rokami.
Ko se cmokom kot predjed pridruži še preprosta zelenjavna juha, nastane dobro domače brezmesno kosilo. In ko boš takole oblikoval cmoke, pokukaj še v slovar slovenskega jezika in poglej, kaj vse pomeni beseda cmok! Od zaušnice do poljuba ... In pri jedi nikar ne cmokaj ;) Pa dober tek.

Zelenjavna juha
1 čebula
2 krompirja
1 korenček
15 strokov stročjega fižola
2 vejici bazilike
100 g drobnih testenin za zakuho
oljčno olje
sol in poper
parmezan (ko postrežemo)

Sestavine potrebne za zelenjavno juho. FOTO: Valentina Smej Novak

Čebulo drobno nasekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na kolute. Baziliko nasekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kockice. Stročji fižol očistimo in narežemo na koščke.
V lonec nalijemo olje in nanj stresemo čebulo. Blago solimo in popražimo. Dodamo baziliko, premešamo, nato dodamo nasekljano preostalo zelenjavo: krompir, stročji fižol in korenček. Še malo popražimo in dolijemo toliko vode, da je za tri prste pokrito. Pokrijemo in kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča.
Zakuhamo testenine. Po potrebi dosolimo in popramo.
Postrežemo s sveže nastrganim parmezanom.

Slivovi cmoki
700 g moknatega (najbolje starega ali rdečega) krompirja
70 g masla
2 jajci
200 g moke
sol
12–14 sliv


maslene drobtine:
2 žlici masla
2 suhi žemljici

Krompir olupimo, narežemo na krhlje. Stresemo v kozico, prelijemo z vodo in blago solimo. Pristavimo in skuhamo do mehkega. Medtem v možnarju stremo suhe žemlje, da nastanejo drobtine. Kuhan krompir odcedimo in z vilicami pretlačimo.
Prestavimo ga v skledo, kjer mu dodamo maslo, moko. Ko se dovolj ohladi, mu dodamo še jajci. Z vilicami zgnetemo mehko testo.
Oblikujemo cmoke:
zajamemo manjšo količino testa, ga v dlani nekoliko polačimo, v sredo položimo slivo, stisnemo in povaljamo v cmok.
Testo bo mehko, zato bodo cmoki nekoliko nepravilne oblike. Lahko sicer dodamo nekaj več moke, vendar v tem primeru cmoki ne bodo tako mehki (bodo pa lepši).
Kuhamo jih v slanem kropu približno 15 minut, da skoz in skoz prevrejo.

Kosilo je že skoraj pripravljeno! FOTO: Valentina Smej Novak.V široki ponvi razpustimo maslo in nanj stresemo drobtine. Zlato jih popražimo. Na popražene drobtine položimo cmoke in jih v njih povaljamo. Cmoke postrežemo z malo sladkorja.

Članek je bil objavljen v septemberski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh