Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Etična neopravičljivost temeljne pravice EU do splava

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 02. 08. 2023 / 06:13
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 12:15
Etična neopravičljivost temeljne pravice EU do splava
Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik je predsednik Komisije za etiko pri Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE). FOTO: Tatjana Splichal

Etična neopravičljivost temeljne pravice EU do splava

Komisija za etiko, ki deluje v okviru COMECE (Komisij škofovskih konferenc Evropske unije), je na svojem prvem zasedanju pod vodstvom novega predsednika, dr. Antona Jamnika, škofa delegata Slovenske škofovske konference, razpravljala o etičnih temeljih evropskega projekta, spremembah v ureditvi gensko spremenjenih rastlin zaradi novih genomskih tehnik in priznanju splava kot temeljne pravice EU.

Komisija za etiko je v zvezi s slednjim kočljivim vprašanjem sprejela sledeče zaključke:

1. Človekovo dostojanstvo je najpomembnejša vrednota v Pogodbah in Listini Evropske unije (EU). Ustanovni očetje so se – opirajoč se na pristno humanistično izročilo, zaradi katerega je Evropa to, kar je – zelo dobro zavedali temeljnega pomena neodtujljivega dostojanstva človeka. Spoštovanje dostojanstva vsakega človeškega bitja v vseh fazah njegovega življenja, zlasti v obdobjih popolne ranljivosti, je temeljno načelo demokratične družbe.

2. S pravnega vidika pravica do splava v evropskem ali mednarodnem pravu ni priznana. Niti Listina Evropske unije o temeljnih pravicah niti Evropska konvencija o človekovih pravicah (EKČP) takšne pravice do splava ne podpirata.

3. Spoštovati je treba zakonodajne pristojnosti držav članic EU in načelo prenosa pristojnosti, po katerih Unija deluje le v mejah pristojnosti, ki so ji jih drž...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh