Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa je predvsem mirovna ideja

Za vas piše:
Gregor Antoličič
Objava: 14. 09. 2022 / 10:15
Oznake: Svet, Zgodovina
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2022 / 11:34
Evropa je predvsem mirovna ideja
Karl von Habsburg. FOTO: Tatjana Splichal

Evropa je predvsem mirovna ideja

Vnuk zadnjega avstrijskega cesarja in ogrskega kralja Karla ter sedanji vodja družine Karl von Habsburg-Lothringen je za Družino spregovoril o razmerah v Ukrajini, prihodnosti Evrope in o vlogi Habsburžanov.

Karl von Habsburg-Lothringen je bil rojen leta 1961 na Bavarskem v mestecu Berg nekdanjemu prestolonasledniku Otonu Habsburškemu in njegovi soprogi Regini, ki je izvirala iz družine Sachsen-Meiningen. V svoji dolgi in bogati karieri je bil član Evropskega parlamenta, pripadnik avstrijskega vojaškega letalstva; od leta 1986 naprej je predsednik avstrijskega Panevropskega gibanja in še bi lahko naštevali. Izjemno zanimiva vsestranska osebnost, ki morda bolje kot marsikateri aktualni politik pozna širši evropski prostor. V ospredju najinega pogovora so tako bila aktualna politična vprašanja, predvsem seveda vojna v Ukrajini, kot tudi vprašanja vloge Habsburžanov v preteklosti.

Če ni skrivnost, kaj je razlog vašega obiska Slovenije oziroma Ljubljane?

Seveda ni skrivnost. V Slovenijo me je povabila slovenska komtura (komtur – predstojnik viteškega reda, op. ur.) Reda sv. Jurija, ki mu kot glava družine Habsburg-Lothringen načelujem. V za...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh