Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

France Slana (1926–2022)

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 04. 05. 2022 / 09:39
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 14:49
France Slana (1926–2022)
France Slana. FOTO: Tatjana Splichal

France Slana (1926–2022)

V 96. letu starosti je umrl slovenski slikar in akademski umetnik France Slana, priznan doma in na tujem. Veljal je za slikarja z najobsežnejšim opusom v Sloveniji.

Po rodu je bil iz Bodislavcev pri Mali Nedelji. Že pred vojno se je učil risanja pri Hinku Smrekarju, med vojno pa se je srečeval tudi s slikarjema Božidarjem Jakcem in Ivetom Šubicem. Po vojni je bil v prvi generaciji študentov, vpisanih na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1949 je diplomiral pri prof. Gabrijelu Stupici in Nikolaju Pirnatu. V petdesetih letih se je preživljal kot ilustrator in risar stripov za časopise in revije. Leta 1959 je prejel štipendijo za študijsko bivanje v Parizu, pet let pozneje pa nagrado Prešernovega sklada za ciklus umetniških stvaritev z motiviko po potresu porušenega Skopja. Znan je bil zlasti kot akvarelist, grafik in slikar, čeprav se je ukvarjal tudi s poslikano keramiko in tapiserijami. Živel in delal je v Ljubljani in v vasi Krka na Dolenjskem. Umrl je v domu starejših v Škofji Loki.

»Čim starejši sem, tem bolj se mi zdi vse skrivnostno in tem manj razumem dimenzije bivanja. Srečujem se z mnogimi vprašanji in misteriji,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh