Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gaspari je sopomenka za domoljubje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 01. 03. 2023 / 11:04
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 11:06
Gaspari je sopomenka za domoljubje
Robert Kužnik. FOTO: Ivo Žajdela

Gaspari je sopomenka za domoljubje

Geslo vesnanov Iz naroda za narod, za katerega je slikar Maksim Gaspari (1883–1980) živel in delal, je po njegovi smrti zamrlo, odšel je še zadnji med slikarji vesnani, ki mu je bilo mar za naš narod. Na področju likovne umetnosti ni bilo naslednika, ki bi ga lahko nadomestil. »Tako je domoljubje, ki nam ga je zapustil, počasi ugašalo. Bile so razstave, bili so koledarji, razglednice, pisalo se je o njem, da pa bi si lahko Slovenci ogledali kje njegova dela, npr. v muzeju, ki bi mu bil posvečen, do tega še ni prišlo,« pravi Robert Kužnik.

Napisali in v samozaložbi ste izdali obsežno knjigo o slikarju Maksimu Gaspariju. Kako ste se »srečali« z njim?

Prvo srečanje z njim je bilo v otroških letih, ko so vsem znane Gasparijeve razglednice prihajale ob večjih krščanskih praznikih v slovenske domove. Takrat se niti zavedal nisem, kako je Gasparijevo delo zaznamovalo Slovence in se za vedno usidralo v naša srca, da nas spremlja že več rodov, od tistih, ki so živeli v času našega slikarja, vse do zdaj. Monografija o slikarju Maksimu Gaspariju je nastala po nekajletnem raziskovanju in preučevanju slikarjevega življenja in dela. Knjiga je izšla v samozaložbi tudi zato, da sem lahko sam urejal ter oblikoval vsebino, tako v besedilu kot slikovno, saj sem najbolje poznal njegovo življenje in delo.

Veljate za enega najboljših poznavalcev Gasparija in njegovega slikarstva. Kako ste zbirali podatke oziroma gradivo ter znanje o njem?

Zbiranje gradiva o našem umetniku je bilo spontano, ljubiteljsko, z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh