Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Goste postreže in jim zaigra na harmoniko

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 11. 2023 / 20:02
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2023 / 11:09
Goste postreže in jim zaigra na harmoniko
Jože Pacek. FOTO: Osebni arhiv

Goste postreže in jim zaigra na harmoniko

Martin Jožef Tomše je mladi prevzemnik Turistične kmetije Pri Martinovih, kjer tradicija prehaja iz roda v rod, vseskozi pa ji dodajajo pridih sodobnosti.

Na praznik sv. Martina se mošt po ljudskem prepričanju spremeni v vino. To, za mnoge dragoceno žlahtno kapljico s posebno pozornostjo pridelujejo tudi pri Tomšetovih iz Globočič v Krški vasi. Vodenje kmetije je septembra prevzel 26-letni Martin Jožef, po izobrazbi kmetijski inženir, ki goduje 11. novembra. Je dejaven član Društva podeželske mladine Brežice in vinogradniškega društva (VTKD Cerklje ob Krki) ter zgleden faran župnije Čatež ob Savi. Sebe opisuje kot preprostega fanta s podeželja, ki rad igra harmoniko in peče stejke.

V vasi kar devet družin s priimkom Tomše

V razširjeni družini Tomše pod isto streho poleg Martina Jožefa živijo še njegova starša, sestra z družino ter brat z dekletom. »Naša kmetija ima domače ime Martinovi, saj je v vasi devet družin s priimkom Tomše. Tako se ločimo po domačih imenih. Starši so se odločili, da mora biti Martin pri hiši.« Drugo ime, Jožef, pa je dobil po dedku. »Najprej je bil gospodar domačije Andrej, ki je kupil kme...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh