Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Helmut Kohl se obrača v grobu

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 22. 05. 2024 / 09:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2024 / 16:40
Helmut Kohl se obrača v grobu
FOTO: Tatjana Splichal

Helmut Kohl se obrača v grobu

Nekdanji nemški kancler in eden največjih evropskih politikov dvajsetega stoletja, Helmut Kohl, je imel zelo jasno mnenje o politični umestitvi lastne stranke CDU.

Trdil je, da mora biti stranka toliko desna, da ne omogoča političnega obstoja strankam še bolj desno od CDU, po drugi strani pa se mora široko odpreti proti sredinskim volivcem. Kaj bi o aktualni CDU in njeni politiki danes povedal Kohl, na tem mestu ne bomo razpredali, bomo pa pogledali na evropsko raven.

Evropsko komisijo so zadnjih dvajset let vodili predstavniki Evropske ljudske stranke. Portugalec Manuel Barroso, Luksemburžan Jean-Claude Junker in zadnji mandat Nemka Ursula von der Leyen. Nekaj čudnega se dogaja s politiko desne sredine, če se po anketah portala Politico strankama ECR (konservativci) in ID (suverenisti), torej bolj desno od ELS, na letošnjih volitvah obeta več kot 150 evropskih poslancev.

Trend je slab tudi za vse štiri osrednje stranke v Evropskem parlamentu. Ko smo Slovenci pred dvajsetimi leti prvič volili na evropskih volitvah, so imele ljudska stranka, socialdemokrati, liberalci in zeleni 598 od 732 poslanskih sedežev. Ankete...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh