Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrpeljska gora

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 01. 2024 / 10:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2024 / 14:52
Hrpeljska gora
Hrpeljska gora leži na severnem koncu Slavniškega pogorja. FOTO: Andrej Praznik

Hrpeljska gora

Ko tople sape iznad Koprskega zaliva odnese proti notranjosti, oplazijo Kraški rob in za njim vzporedno Slavniško pogorje. Na severu te valovite pregrade leži Hrpeljska gora oziroma Mišja šoga. Čeprav je skoraj tristo metrov nižja od morju najbližjega slovenskega tisočaka Slavnika, je prijetna izletniška točka in imenitno razgledišče.

Na severozahodnem koncu Podgrajskega podolja, ki se vleče med Brkini in Slavniškim pogorjem, počivata naselji Kozina in Hrpelje. Ločuje ju le železniška proga, ki se pet kilometrov južneje razcepi na koprski in puljski krak. Oba kraja hitro rasteta. V Kozini se je v letih od 2020 do 2023 število prebivalcev povečalo s 664 na 879, v Hrpeljah pa z 953 na 1.053.

Od športnega igrišča blizu hrpeljske osnovne šole krenemo mimo vaškega doma navkreber med hiše. Tam zagledamo planinske markacije, ki nas hitro pripeljejo na rob naselja. Asfaltna cesta se spremeni v makadam, ta pa na začetku gozda v kolovoz. Preden krenemo po njem, našo pozornost pritegne delno obnovljena Rudetova ledenica. Globoka je šest in široka osem metrov, stene ima obložene s kamenjem. Led so vanjo zlagali v plasteh, med katere so dajali slamo ali listje, v poletnih večerih pa so ga naložili na vozove ter ga odpeljali do tržaških mesnic in pivovarn.

Od ledenice se skozi kraški gozd sprehodimo do četr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh