Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je to res Jezusov nauk?

Za vas piše:
Maksimilijan Matjaž
Objava: 07. 02. 2024 / 08:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2024 / 08:15
Je to res Jezusov nauk?
Maksimilijan Matjaž. FOTO: Siniša Kanižaj

Je to res Jezusov nauk?

Vsako leto znova se ob priliki o talentih sprašujem, ali je to res Kristusov nauk? Če pomnožitev talentov z obrestmi še nekako sprejemam, kljub temu da imajo obresti na splošno negativni (izkoriščevalski) pomen. V tem primeru si namreč obresti lahko razlagam kot kakovostno rast danih mi talentov. Tisti del prilike, ki govori o setvi in žetvi oziroma pobiranju raztresenega, pa mi nikakor ne deluje kot Kristusov nauk. Sprašujem se, kako naj si razlagam misel: »Vedel si, da žanjem, kjer nisem sejal, in zbiram, kjer nisem raztresel«? Vedno so me namreč učili, da bom žel tisto, kar bom sejal, in da lahko poberem le tisto, kar sem raztresel (torej samo tisto, kar je moje). Tudi slovenski pregovor pravi: »Kar boš sejal, to boš žel.« Igor

Jezusove prilike niso nauk ali razlaga nauka, ampak so opis nekih življenjskih situacij, ki nosijo v sebi globlje sporočilo. Če želimo ujeti pravo sporočilo prilike, moramo vedeti, s kakšnim namenom je Jezus pripovedoval določeno zgodbo. Poznati moramo torej njen kontekst.

Prilika o talentih (Mt 25,14-30), ki vas je, gospod Igor, vznemirila, govori o delovanju in naravi nebeškega kraljestva. Nebeško kraljestvo je prispodoba, ki opisuje delovanje Božjega v svetu in nov način življenja, ki prihaja od Boga. Jezus v svojih zadnjih govorih, ki so zbrani v 24. in 25. poglavju Matejevega evangelija, s številnimi prilikami razlaga, kako prepoznati in se odzvati na prihajanje Kraljestva v poslednjih časih. Z omenjeno priliko želi najprej povedati, da smo vsi poklicani, da sprejmemo klic Kraljestva – to je življenja – in sodelujemo z Bogom pri njegovi rasti. Kako torej rodovitno živeti vero in biti učenec Kraljestva, ki rodi sadove.

Rodovitnost človekove vere pa je tesno p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh