Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jedilnik, prilagojen sedečemu času

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 19. 03. 2024 / 09:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2024 / 09:44
Jedilnik, prilagojen sedečemu času
Mojca Koman. FOTO: Krištof Koman

Jedilnik, prilagojen sedečemu času

Kako slovenski jedilnik oklestiti ogljikovih hidratov?

Zelo zanimivo vprašanje, vesela sem, da ste to opazili. Predvidevam, da ste mlajši; ko na predavanjih govorim o tem, mi mlajši kimajo, starejši vihajo nosove.

Mislim, da sem na tej strani že kdaj omenila, da tradicionalno slovensko nedeljsko kosilo ni najbolj smiselno, kaj šele zdravo. Vsebuje daleč previsok delež ogljikovih hidratov in bi jih morali precej oklestiti, da bi obrok lahko ocenili kot uravnotežen. Pred kratkim sva se o tem pogovarjali z najstniško hčerko. Zanimalo jo je, kako to, da Italijani in Francozi niso debeli, pa imajo najbolj zanimivo in okusno hrano, ki je res pregrešno dobra. Odkrila je, da njihov jedilnik nikoli ni sestavljen, kakor je naš. Testenine so vedno zgolj predjed in v manjši količini, glavna jed je meso ali riba z nekaj zelenjave. Ogljikove hidrate imajo na jedilniku v obliki testenin, pa tudi v slaščici, ki se ji nikoli ne odrečejo. Ta je znova v majhni količini, še večkrat pa kot kakšna krema s sadjem, ne gost in bogat kolač ali torta z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh