Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri čez Jordan

Za vas piše:
Erika Jazbar
Objava: 31. 05. 2024 / 10:13
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2024 / 11:10
Jutri čez Jordan
Erika Jazbar. FOTO: Marko Vogrič

Jutri čez Jordan

Že več kot dve leti me med vsakodnevno vožnjo v Trst spremlja pogled na največjo jadralno jahto na svetu, ki od začetka ruske invazije na Ukrajino sameva v zalivu.

Bila je na popravilu v arzenalu Sv. Marka v Trstu, ko jo je finančna straža zasegla podjetju ruskega oligarha, ki bogati s proizvodnjo gnojil. Nekje pod openskim obeliskom vsakokrat poiščem njeno futuristično silhueto. Enkrat miruje pri Miramarskem gradu, drugič sameva blizu mesta, negibna, v soncu, megli ali burji, pred kopalci v Barkovljah, sprehajalci na kraškem robu, med tankerji, ki čakajo na vplutje v pristanišče. Kdove, kdaj bo njena siva impresivnost dočakala sodni ali politični ukrep, ki bo ponovno osmislil njeno veličino.

Pred dvema letoma si o njej vse izvedel, če si vstopil v katerikoli tržaški lokal ali si se vozil z mestnim avtobusom in poslušal pogovore. Tudi o tem, da pat položaj davkoplačevalce stane kopico milijonov, zaradi vzdrževanja se jih je doslej menda nabralo 18. Milijonov evrov namreč. Kmalu je tudi velikanko posrkal vsakdan, postala je del razglednice mesta, le redki se še o njej danes sprašujejo, zgražajo nad stanjem, ga komentirajo.

Ž...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh