Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj zakonci pričakujejo od sinode?

Za vas piše:
Benjamin Siter
Objava: 08. 06. 2022 / 12:29
Oznake: Cerkev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 18:31
Kaj zakonci pričakujejo od sinode?
Benjamin Siter. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj zakonci pričakujejo od sinode?

Sinodalni proces, ki smo ga pri Družini in Življenju poleg drugih pobud izvedli tudi s pomočjo vprašalnika, ki smo ga poslali med člane naših zakonskih skupin, je pokazal, da se je znotraj večine zakonskih skupin ustvarilo ozračje zaupanja, ranljivosti ter konkretne pomoči ob življenjskih izzivih, s katerimi se pari srečujejo. Skratka, skupine tvorijo živo skupnost, ki je bolj ali manj vpeta v življenje župnije.

Obstaja kar nekaj župnij, kjer je sodelovanje zgledno, kjer člani zakonskih skupin čutijo, da lahko s svojimi talenti konstruktivno prispevajo k življenju župnijskega občestva. Žal pa smo skozi vprašalnik izvedeli za več primerov, kjer je v odnosu duhovnik-laik veliko neizgovorjenih bolečin in ran ter občutkov neslišanosti. Sinodalno dogajanje vidimo kot priložnost, da se poveča medsebojno razumevanje ter zmanjša razdalja med laiki in kleriki.

To bi bilo nujno potrebno tudi zato, da bi vero laže skupaj predali generacijam, ki prihajajo za nami. Mnogi zelo verni starši z bolečino ugotavljajo, da so pastoralni modeli na področju dela z mladimi v večini – razen nekaterih svetlih izjem – zastareli in otroci v njih ne dobijo odgovorov na temeljna življenjska vprašanja. Zanje je vera preveč ločena od konkretnega življenja. Tudi sami odrasli izpostavljajo potrebo po boljši duhovni formaciji.

Pri Družini in Življenju vidimo sinodalno pot Cerkve na Slovenskem kot...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh