Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako najti knjige, ki so ti všeč

Za vas piše:
Kristina K. Čušin
Objava: 15. 07. 2023 / 16:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2023 / 16:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako najti knjige, ki so ti všeč
Najst
Nočem, da branje odpišeš samo zato, ker še nisi našel knjige, ki bi ti bila všeč. FOTO: Pexels

Kako najti knjige, ki so ti všeč

Bliža se poletje, z njim pa tudi več časa za … branje knjig! S knjigami se vsi srečamo v obliki domačega branja ali bralne značke. Knjige, ki jih beremo tam, so nam lahko všeč, lahko pa nam niso najbolj blizu in se zaradi njih vprašamo, ali je branje sploh za nas. Morda je, morda ni, ne moremo imeti vsi enako radi vseh stvari. Vendar nočem, da branje povsem odpišeš samo zato, ker do zdaj še nisi našel knjige, ki bi ti bila všeč. Upam, da ti bodo pri iskanju koristili spodnji nasveti.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Najdi podobnosti

Pomisli, kakšne knjige, filmi ali serije so ti všeč. Kaj te je pritegnilo pri teh zgodbah? Je bila zgodba romanca ali kriminalka? So ti bili posebej všeč dialogi ali te je bolj pritegnilo epsko dogajanje? Imaš rad, da je zgodba resnična, ali se raje potopiš v fantazijski svet? Ko vsaj približno veš, kaj ti je všeč, lahko začneš iskati temu primerne knjige.

Kje lahko najdeš knjige po svojem okusu?

a) Splet

Predlagam, da na družbenih omrežjih začneš slediti ljudem, ki berejo. Obstaja veliko youtuberjev, ki imajo kanale, posvečene knjigam. Na TikToku obstaja BookTok in na Instagramu je malo morje uporabnikov, ki priporočajo knjige. Morda pa te navduši kakšen blog (na gospodicnaknjiga.si najdeš seznam slovenskih knjižnih blogov).

b) Knjige

Na naslovnicah, zadnjih ali uvodnih straneh knjig večkrat najdeš komentarje drugih avtorjev, ki so knjigo pohvalili. To so navadno avtorji, ki pišejo knjige podobnega žanra, tako da ti bodo verjetno všeč tudi njihova dela.

c) Filmi in serije

Mnogi filmi in serije so posneti po knjigah, pa tega morda niti ne veš. Bodi pozoren na napis, ki se ponavadi pojavi na začetku ali na koncu filma oz. serije. Če ti je bila zgodba v filmu ali nanizanki všeč, imaš tako še knjigo, ki jo lahko prebereš in zgodbo še enkrat podoživiš.

č) Knjižnice in knjigarne

Tu gotovo najdeš knjige, ki so ti všeč. Če veš, kateri žanr rad bereš, pobrskaj po policah tega žanra. Za nasvet lahko vprašaš tudi knjižničarko ali zaposlene v knjigarni. Zagotovo ti bodo znali svetovati, saj je njihova služba, da se ukvarjajo s knjigami, zato jih veliko poznajo.

d) Goodreads

Angleška aplikacija Goodreads je namenjena samo knjigam, večinoma angleškim. Knjige ocenijo in komentirajo uporabniki. Tako si zlahka ustvariš sliko o tem, kakšna je neka knjiga in ali bi ti bila všeč. Poleg tega imaš v aplikaciji možnost spoznati druge ljubitelje knjig. Zastaviš si lahko tudi razne cilje (npr. koliko knjig želiš prebrati v enem letu) in si shranjuješ knjige, ki bi jih rad prebral. 

Shranjuj in načrtuj

Zdaj, ko veš, katere knjige so ti všeč in kje jih lahko najdeš, pa samo še en nasvet, da ti ne bo nikoli zmanjkalo idej. Pogosto se zgodi, da bi želel brati, a ne veš, katero knjigo, zato greš raje brskat po telefonu ali gledat televizijo. Predlagam ti, da si naslove zanimivih knjig, na katere naletiš, sproti beležiš. Lahko imaš npr. beležko ali album fotografij knjig na telefonu. Jaz zanimive knjige velikokrat najdem med obiskom knjigarne ali ko grem mimo izložbe, zato knjige, ki me pritegnejo, preprosto fotografiram. Če si sproti beležiš, ti je prihranjenega veliko truda, ko izbiraš, kaj bi bral.

Upam, da so ti nasveti koristili. Želim ti, da bi med poletjem užival v branju dobrih knjig. :)

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (4/2023). Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh