Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšno zvezo ima umetna inteligenca z avtoriteto

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 20. 02. 2024 / 07:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2024 / 09:38
Kakšno zvezo ima umetna inteligenca z avtoriteto
Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal

Kakšno zvezo ima umetna inteligenca z avtoriteto

Ko sem prvič slišal za umetno inteligenco (UI), sem menil, da bo ta iznajdba vplivala predvsem na visokotehnološki sektor. Potem pa je naša šolarka nekega dne povedala, da je njen sošolec s pomočjo UI napisal spis in učiteljica ga je za to nalogo posebej pohvalila.

Ker je punca pogumna, je to razkrila, fant pa je potem namesto pohvale in objave v šolskem listu dobil opomin.

Zdaj je vsem jasno, da se z uporabo UI odpira vprašanje avtorstva, in to ne le pisnih prispevkov, pač pa tudi umetniških del na praktično vseh področjih. Nekateri so že zavohali denar in se podali v lov za dobičkom. Slišal sem, da je nekdo ukazal UI, naj sestavi vse mogoče glasbene motive, ki jih je potem registriral kot lastni umetniški izdelek. Tako bo vsak skladatelj prisiljen njemu plačati odkupnino za svoje glasbeno delo. Srhljivo, če to res drži.

Verjetno si danes nihče ne more dobro predstavljati, kakšne spremembe bo še prinesla UI v naše delo in delovanje. Še bolj pa me je presenetilo, kar sem v zvezi s tem prebral v znanstvenem članku dr. Janeza Vodičarja, ki je bil objavljen v zadnjem Bogoslovnem vestniku. Pojasnjuje, da se s pojavom UI na novo odpira vprašanje avtoritete v vzgoji in celo v verovanju. Sodobni človek prisega na neodvisnost, samo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh