Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kjer je srce

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 20. 09. 2023 / 09:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2023 / 09:24
Kjer je srce
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Kjer je srce

Pred nekaj leti je po družbenih omrežjih v okviru Karitas krožila akcija ozaveščanja Kaj je dom?, ki je spodbujala k razmisleku, kaj nam pomeni dom in naj se hkrati spomnimo tistih, ki vsega tega nimajo. Zvrstili so se različni zapisi. Varnost, pripadnost, sprejetost, zaupanje, sproščenost, ljubljenost, spoštovanje, toplina, pa tudi dostojanstvo in identiteta so bili pogosti izrazi, s katerimi so sodelujoči opisovali dom.

Dom je prostor, hiša, kjer nekdo stalno živi, od koder izhaja, navaja SSKJ. Otroci ga narišejo kot hišo in pred njo svojo družino. Odrasli radi rečemo, da je dom tam, kjer je srce. Zdomci ga razumejo kot domovino, domačo vas. Papež Frančišek piše o skupnem domu na zemlji. Jožica Ličen pa ga je opisala kot drevo s koreninami, enim deblom in številnimi vejami; ko sije, je vsem lepo, ko je vihar, je vsem težko. Trdne korenine in pokončno deblo sta kot domača hiša, ki je najboljše zatočišče.

Težko pa je človeku, če so mu korenine izruvane ali deblo požagano. Kako težko, mi je zaupala mama treh otrok, ki so jim poplave odnesle varno zavetje in lepe spomine, pustile pa le gole stene: »Kaj je lahko še hujšega? Morda le to, da nekoga izgubiš.«

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh