Zapri
Iskanje

Ko 25 mož s Pivškega stopi skupaj: Bejž če vejdš

Za vas piše:
Veronika Sorokin
Objava: 24. 11. 2022 / 09:58
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2022 / 07:00
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ko 25 mož s Pivškega stopi skupaj: Bejž če vejdš

Ko 25 mož s Pivškega stopi skupaj: Bejž če vejdš
Bejž če vejdš pri Pedru Opeki. FOTO: arhiv skupine
Skupina »Bejž če vejdš« iz Pivke z delom svojih rok za boljši jutri ljudi v stiski.

Možje s Pivškega, ki jih poznamo po dobrodelnih aktivnostih njihove skupine »Bejž če vejdš«, so ves čas v akciji, vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč ljudem, ki jih je prizadela naravna katastrofa in jim zamajala tla pod nogami. Odzovejo se na stisko soseda, pomagajo po vsej Sloveniji, v soseščini in ne le to, že več kot polovico projektov so izvedli v tujini, med drugim v deželah tretjega sveta in celo tam, kjer divjajo vojne vihre.

 Miran Žitko, Marjan Škvarč, Iztok N. Čančula (z leve proti desni), sogovorniki iz skupine Bejž če vejdš. FOTO: Veronika Sorokin

Streha nad glavo

Ko se poglobiš v seznam vseh projektov, ki so jih v »Bejž če vejdš« realizirali, se zaveš, koliko hudega se je v 3. tisočletju že zgodilo. Nesrečam ni videti ne konca ne kraja, nikoli ne počivajo. Medtem ko sproti pozabljamo na naravne ujme, ki so v zadnjih desetletjih prizadele našo državo (Drežniške Ravne pod Krnom, Čezsoča, Gorenji Novaki, Železniki, Sveta Trojica, Sela pri Dobovi itn.), so fantje iz Pivke že v polnem teku, pripravljeni pomagati, še preden se nesreča zgodi.

Zahvaljujoč širokemu naboru praktičnih znanj (v skupini so od duhovnika, arhitekta, mizarja, krovca, vodovodnega inštalaterja, obdelovalca kovin do avtomehanika itn.), razdejanim bivalnim objektom znova postavijo streho nad glavo in omogočijo, da življenje steče naprej. Dejavni so že od velikonočnega potresa leta 1998. Tedaj so pomagali družini iz Drežniških Raven in prisrčen stisk roke ob odhodu ter njihova globoka hvaležnost sta možakarje prepričala, da nadaljujejo z velikim humanitarnim poslanstvom.

Možje s Pivškega sredi dela v Kirgiziji, kjer so leta 2010 delali streho za Rehabilitacijski center za otroke s posebnimi potrebami.

Logistika in predpriprave

Duhovnik Marjan Škvarč, ki že 23. leto duhovniški poklic opravlja v župnijski cerkvi sv. Petra v Pivki, je zaslužen za zahtevno logistiko, ki navadno poteka kar vse leto. Znanje jezikov mu v veliki meri olajša predpriprave ob iskanju destinacije in vodenje dokumentacije, potrebne pred odpravo skupine na izbrani teren. V največji meri sodelujejo z misijonarji, ki v oddaljenih krajih sveta še najbolj neposredno vedo, kakšne so tam razmere, in skupino v dotičnem kraju tudi pričakajo.

Pove, da so se v Kirgiziji, kjer so leta 2010 ob jezeru Issyk-Kul delali zahtevno strešno konstrukcijo za Rehabilitacijski center za otroke s posebnimi potrebami, povezali s tamkajšnjim patrom Damjanom Wojciechowskim, jezuitom iz Poljske. »Pravzaprav niti ni pričakoval, da bomo sploh prišli, kajti v Kirgiziji je bila ravno takrat civilna vojna, napadli so jih Uzbeki. Šele ob odhodu z letališča v Biškeku smo doumeli, da so stvari resne in da se je navsezadnje vse skupaj srečno izšlo, streho pa smo končali v 10 dneh.«

Nadaljuje, da so se na podoben način povezali še z drugimi misijonarji; na Slonokoščeni obali, ki je bila med drugim njihov prvi projekt v tujini, so se leta 2007 sestali s Pavlom Bajcem, v Ugandi z Danilom Lisjakom, na Madagaskarju, kjer so zbrali sredstva za tamkajšnjo šolo, pa z Janezom Mescem. Streho so postavili tudi nad ambulanto v Nepalu, kjer jih je spremljal tibetanski duhovnik Geshe Thupten Yonten, in nad šolo v delti Gangesa v bližini Kalkute, kjer izredno delo opravlja specialist pediater dr. Sujit Kumar Brahmochary. Povejmo, da gredo vsa zbrana sredstva, z vsemi prispevki in donacijami, za namen posamezne akcije, stroške potovanja in nastanitve v času poteka akcije pa krije vsak udeleženec sam. Glavna pokrovitelja humanitarnih projektov skupine »Bejž če vejdš« sta Občina Pivka in Pivka perutninarstvo d. d.

 Uspešno zaključena prenova strehe po potresu v Petrinji na Hrvaškem konec leta 2020. FOTO: arhiv skupine

»Točno tako, kot nismo pričakovali, tako bo«

Tako pred zahtevno odpravo vedno poreče Marjan in to potrdita tudi druga dva sogovornika, arhitekt Iztok N. Čančula, ki vzpostavi stik na dotični lokaciji in poskrbi za potrebne priprave, ter Miran Žitko, mizar in podjetnik, vodja skupine, ki koordinira izvajanje del na strešnih konstrukcijah. Pojasnita, da jih vodita dve poglavitni skrbi: da je objekt končan in je vse nared za streho ter da jih na delovišču čaka potrebni material, saj so časovno omejeni, streho pa ljudje potrebujejo takoj.

Narava in specifika njihovega humanitarnega dela, ki ne vključuje samo prispevanja finančnih sredstev, temveč tudi žrtvovanje znanja, dela in časa, jim je pisana na kožo, potrdi Miran: »Pri naši dejavnosti je kar 90 % improvizacije, vsi smo je vajeni. Vsak se zaveda, da je v nekem zavetju, varnem mehurčku, da nikdar ni sam in da se bo vse rešilo. Med seboj si zaupamo, v delovnih akcijah pa se med nami sama po sebi še dodatno okrepi pozornost, ki jo izkazujemo drug drugemu.«

»Kar delajo, je na meji čudežev«

Vsi soglasno pritrdijo, da je bil prav vsak od njihovih projektov svet zase, poln in zanimiv; ni mogoče postaviti ločnice, kateri je bil zahtevnejši ali bolj adrenalinski. Pojasnijo, da je bila po zahtevnosti izvedbe omenjena strešna konstrukcija v Kirgiziji eden trših orehov, po izvedbi poti s številnimi zunanjimi in notranjimi leti je bil zahteven obisk Madagaskarja, Slonokoščena obala je bila naporna zaradi izčrpavajočega podnebja, Kalkuta, kjer so postavili streho na eni od bolnišnic, pa je bila velik izziv zaradi neznosnih higienskih razmer. Iztok skromno doda, da so z mnogimi akcijami do zdaj nekaj malega premaknili in pripomogli k svetlejšemu jutri v zavetju domov, šol, bolnišnic itn. pod novo streho: »S svojim delom in sredstvi pomagamo v okoljih, kjer se zaradi truda slovenskih in drugih misijonarjev dogajajo stvari na meji čudežev ali pa so to zares čudeži.«

Kot eno najlepše zapisanih nedavnih akcij skupine možje navajajo prenovo strehe in podstrešnih zidov v mestu Petrinja na Hrvaškem, ki ga je konec leta 2020 prizadel potres. Gre za enega redkih projektov prenove individualne stanovanjske hiše (večinoma delajo na javnih stavbah), pri katerem so pomagali mladi družini, ki je živela v hiši starih staršev; ded z berglami svojega doma ni hotel zapustiti, hiša pa je bila neprimerna za bivanje. Na delovišču so se jim pridružili prijatelji iz Slovenije in Hrvaške, delali so v treh ekipah in junija lani so v pičlih dveh tednih uspešno dokončali prenovo. Z njihovo nesebično pomočjo, ki nima cene in jo lahko poplačajo le nasmeh, iskra v očeh in hvaležnost, je družina ostala skupaj.

Možje povedo, da jim je nedavne humanitarne projekte, denimo delovno akcijo v Braziliji, za kamor so že kupili letalske vozovnice, prekrižala epidemija koronavirusa, pri projektu pomoči ukrajinskim beguncem, kjer so v obmejnem kraju Iasi v Romuniji načrtovali izvedbo strešne konstrukcije, pa se je zapletlo na naročnikovi strani. Vendar možakarji še zdaleč ne počivajo; januarja letos so prenovili streho v bližnjem kraju Petelinje pri Pivki, kjer je zagorela stanovanjska hiša. Miran pove, da so bili na kraju nesreče v petek zvečer še gasilci, v soboto so poprijeli za delo, v nedeljo dopoldne pa je bila streha že pod lepenko.


Članek je bil najprej objavljen v Naši družini (št. 46).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close