Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko se srečamo v molitvi, se nekaj zgodi

Objava: 20. 12. 2023 / 09:32
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2023 / 10:06
Ko se srečamo v molitvi, se nekaj zgodi
Taize. FOTO: Tamino Petelinšek

Ko se srečamo v molitvi, se nekaj zgodi

Brat Matthew, ki je bil v začetku decembra umeščen kot novi prior Taizéjske skupnosti, o svojem poslanstvu, o mladih in o tem, zakaj lahko z (za)upanjem gledamo v prihodnost.

Brat Matthew (Andrew Thorpe) je bil na predvečer adventa umeščen kot novi, tretji prior Taizéjske skupnosti. Brat Roger (1915–2005) je ekumensko redovno skupnost ustanovil leta 1940 sredi vojnih razmer. Ustanovil jo je ob takratni razmejitveni črti v neposredni bližini Clunyja, zibelke prenovljenega zahodnega meništva. Vodil jo je 65 let in spremljal njeno rast od skromnih začetkov do razcveta. Po njegovi smrti je vodenje prevzel brat Alois, ki ga je brat Roger sam izbral za naslednika. Ta je po 18 letih vodenje skupnosti, ki želi biti znamenje sprave sredi razdeljenega sveta, zaupal bratu Matthewu. Z njim smo se pogovarjali pred Evropskim srečanjem mladih v Ljubljani.

Od kod prihajate in kako ste se srečali z ekumensko redovno skupnostjo v Taizéju?

Odraščal sem v Angliji, izhajam iz anglikanskega okolja in sem že kot otrok hodil v cerkev. Šele ko sem bil na univerzi, pa sem se začel zares spraševati o tem, kaj mi pomeni vera. V šoli skoraj nisem imel sošolcev,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh