Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kontemplativec med zelenjavo, sadjem in cvetjem

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 01. 02. 2023 / 08:29
Oznake: Iz življenja, Svet, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 11:01
Kontemplativec med zelenjavo, sadjem in cvetjem
Leopold iz Alpandeire. FOTO: Splet

Kontemplativec med zelenjavo, sadjem in cvetjem

Blaženi Leopold iz Alpandeire, kapucin »Vsakega, ki je srečal br. Leopolda, je takoj očarala njegova preprostost, naravnost, nenarejenost, iskrenost, poštenost in evangeljsko uboštvo. Ubožec, poln vere in čistosti, preprost in nevsiljiv, ki se je znal vedno umakniti v ozadje, ki je neopazno in ponižno služil. Bil je mož z otroškim srcem, plemenit in preprost, prijazen in zmeren, kmečko pošten … Bil je zelo zadržan in skromen ob vsem tem, kar je Gospod dobrega storil po njem; vznemirjalo ga je hvaljenje ljudi, veselil pa se je ponižanj; živo se je zavedal svojih omejitev in svojih grehov. Pogosto je ponavljal: 'Velik grešnik sem.'« (Br. Pasqual Riwalski)

Ime: Njegovo krstno ime je bilo Frančišek Tomaž od Janeza Krstnika. Franciscus pomeni »nanašajoč se na Franke, frankovski, Frank«, Tomaž, Toma, pa v aramejščini »dvojček«.      

Redovno ime: Leopold iz Alpandeire.

Rojen: 24. junija 1866.

Kraj rojstva: Španska gorska vasica Alpandeire, južno od Ronde v pokrajini Malaga.

Umrl: 9. februarja 1956.

Kraj smrti: Mesto Granada v Andaluziji v Španiji.

Družina: Bil je najstarejši od štirih otrok. Starši Diego Márquez Ayala in Jerónima Sánchez Jiménez so bili preprosti in delavni kmetje. V lasti so imeli zemljo za gojenje žit in mandljevcev ter nekaj koz.

Mladost: Kot otrok je pasel ovce in koze ter obdeloval zemljo, ob tem pa molil rožni venec. Malico je delil z revnejšimi otroki, revežem pa je daja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh