Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kranjski plemič v cesarstvu sredine

Za vas piše:
Aleš Maver
Objava: 28. 07. 2022 / 07:22
Oznake: Zgodovina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 07:29
Kranjski plemič v cesarstvu sredine
Portret cesarja Quianlonga in njegove cesarice iz leta 1736, ki ga je naslikal jezuitski brat Giuseppe Castiglione (1688–1766). VIR: Wikimedia Commons)

Kranjski plemič v cesarstvu sredine

Veliki slovenski popotniki: Ferdinand Avguštin Haller pl. Hallerstein (1703–1774).

Ferdinand Avguštin Haller pl. Hallerstein se je v slovensko zgodovino vpisal kot misijonar in astronom. Mnogo dragocenih podatkov o njem, o njegovem delu, pa tudi o težavnem življenju kristjanov na Kitajskem se je ohranilo, ker jih je mož zapisal v pismih, ki jih je pisal sorodnikom ali predstojnikom v Evropi in so bila v veliki meri objavljena že v 18. stoletju.

Hallerstein se je rodil v Ljubljani 27. avgusta leta 1703. Naslednji dan, na god svojega zavetnika sv. Avguština, je bil v ljubljanski stolnici krščen. Rodbina je imela svoj sedež na Ravbarjevem gradu v Mengšu. Avguštin je imel štiri brate in sedem sester. O njegovi povezanosti s slovenskim jezikom in kulturo najbolj priča dejstvo, da so v pekinški jezuitski knjižnici našli izvod slovenske pesmarice Ahacija Stržinarja z naslovom Katholisch Kershanskiga Vuka Peissme. Oba z bratom Janezom Vajkardom sta se odločila za redovno življenje v jezuitskem redu. Vanj je Avguštin vstopil leta 1721 na Dunaju. Že leta...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh