Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani – zarod pogumne bojevnice

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 22. 08. 2023 / 13:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2023 / 13:45
Kristjani – zarod pogumne bojevnice
Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal

Kristjani – zarod pogumne bojevnice

Spominjam se, da mi je bil kot otroku veliki šmaren nekako najbolj tuj od vseh krščanskih praznikov. Nisem razumel, kaj točno praznujemo in zakaj naj bi ta praznik potrebovali.

Božič ali veliko noč sem na primer od nekdaj dojemal precej bolj osebno in doživeto. V ta praznik pa do nedavna nisem znal zares vstopiti. Podoba vnebovzete Marije z dvanajstimi zvezdami okoli glave mi je delovala nekako pravljično odmaknjena od človeške stvarnosti. Ona je vendar Kraljica in je v nebesih rešena vseh stisk, skrbi in težav, s katerimi se na tem svetu vsakodnevno ubadamo grešni zemljani. Ali Marija res potrebuje toliko naših molitev in pesmi? Tega v bistvu nisem verjel. Obenem pa nisem vedel, zakaj naj bi ta praznik koristil nam smrtnikom.

Da se veliki šmaren tiče tudi mene osebno, sem dojel, ko sem se nekoč lotil raziskovanja te zgodbe v knjigi Razodetja, ki govori o skrivnostni ženi in o velikem zmaju, ki je naredil vse, da bi uničil njo in njenega otroka. Seveda mu to ni uspelo. Sledijo vrstice, ki so mi v novi luči prikazale današnjo situacijo celotnega človeštva in posebno vlogo Marije. Žal te vrstice niso vključene v prvo berilo, ki ga poslušamo pri pra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh